Nieuws

25-08-2023
Vlaanderen gaat omgevingsvergunning vereenvoudigen
Vlaanderen is van plan om de aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning te vereenvoudigen en verkorten. Wie een omgevingsvergunning wil aanvragen, zal slechts één basisprocedure moeten volgen met een beslissingstermijn van zestig dagen. Het ontwerpdecreet van bevoegd minister Zuhal Demir moet wel nog verschillende adviesraden passeren. In 2024 zou het dossier moeten landen.
03-07-2023
Openingsuren zomermaanden
Om onze medewerkers ook te laten genieten van wat vrije tijd en hun gezin, zijn de kantoren tijdens de maanden juli en augustus op zaterdag gesloten. Wij staan u elke werkdag van maandag tot en met vrijdag van 9u tot 18u graag te woord. Avondafspraken kunnen in overleg worden ingepland. Bedankt voor uw begrip.
09-05-2023
Huurprijzen indexeren adhv EPC-label
57,3 % van de woningen in Vlaanderen kreeg in 2022 een EPC-label A, B of C. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Enkel voor deze woningen mag nog een volledige indexering van de huurprijs worden toegepast. Ze hebben een energiescore van 300 of minder, wat lager is dan het Vlaamse gemiddelde van 342.
24-03-2023
Ook in 2024 verlaagd BTW-tarief van 6% bij sloop- en wederopbouw?
Belgen die hun woning slopen en heropbouwen, genieten ook dit jaar nog een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Maar wat in 2024? Komt er een nieuwe verlenging? Wordt het 6%-tarief definitief verankerd of zal er opnieuw vaker 21% btw moeten worden betaald? Zowel kopers als vastgoedpromotoren liggen daar wakker van, aangezien het mee de kost van een aankoop/project bepaalt. We stelden de vraag aan het kabinet van de minister van Financiën, maar daar konden ze nog geen zekerheid geven.
13-02-2023
Vanaf nu ook bereikbaar via whatsapp business
Wilt u ons graag op eenvoudige wijze documenten doorsturen maar is mailen niet je dingen? Dan kan je ons vanaf nu ook bereiken via whatsapp business!
08-02-2023
Meeneembaarheid registratierechten verdwijnt na 31/12/2023
2023 is het laatste jaar waarin kopers de registratierechten voor de aankoop van de gezinswoning kunnen meenemen. Ze worden daarbij voor een keuze gesteld: ofwel kiezen ze voor de meeneembaarheid met de ‘oude’ tarieven, ofwel voor de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid. Dat keuzestelsel wordt afgeschaft op 1 januari 2024. Voor kopers is het goed rekenen geblazen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. Wie kiest voor de meeneembaarheid mag in 2023 uitgaan van een maximaal voordeel van 14.500 euro i.p.v. 13.000 euro vorig jaar. Die verhoging komt er omwille van de hoge inflatie.
13-12-2022
Kan de verhuurder verplicht worden om een elektrische laadpaal bij de huurwoning te installeren?
De elektrische wagens (EV’s) maken zich op om de verbrandingsmotoren van de troon te stoten. EV’s zijn de toekomst, maar zijn we daarop voorbereid? Kunnen we tijdig de bijkomende infrastructuur voorzien? Wat bijvoorbeeld bij huurwoningen? Stel dat de huurder beschikt over een elektrische wagen. Kan de verhuurder in dat geval verplicht worden om een elektrische laadpaal bij de huurwoning te installeren?
13-12-2022
Het asbestattest
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.
13-12-2022
Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop.