Nieuws

24-03-2023
Ook in 2024 verlaagd BTW-tarief van 6% bij sloop- en wederopbouw?
Belgen die hun woning slopen en heropbouwen, genieten ook dit jaar nog een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Maar wat in 2024? Komt er een nieuwe verlenging? Wordt het 6%-tarief definitief verankerd of zal er opnieuw vaker 21% btw moeten worden betaald? Zowel kopers als vastgoedpromotoren liggen daar wakker van, aangezien het mee de kost van een aankoop/project bepaalt. We stelden de vraag aan het kabinet van de minister van Financiën, maar daar konden ze nog geen zekerheid geven.
16-03-2023
VACATURE: WIJ ZOEKEN BIV-(STAGIAIR)MAKELAAR
Ambitieuze BIV-(stagiair)makelaar gezocht! Ben jij een ambitieuze, getalenteerde (stagiair) makelaar met een uitgesproken passie voor vastgoed en bruis je van enthousiasme en energie? Dan hebben wij voor jou dé job!
15-03-2023
VACATURE: Wij zoeken administratief-commercieel vastgoedtalent!
Immosign+ zoekt administratief-commercieel vastgoedtalent! Ben jij gebeten door de vastgoedmicrobe en ben je op zoek naar een uitdagende job in een vooruitstrevend vastgoedkantoor? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Immosign+ is inmiddels een gevestigde waarde in Noord-Limburg en beschikt over 2 vestigingen te Bocholt en Bree.
13-02-2023
Vanaf nu ook bereikbaar via whatsapp business
Wilt u ons graag op eenvoudige wijze documenten doorsturen maar is mailen niet je dingen? Dan kan je ons vanaf nu ook bereiken via whatsapp business!
08-02-2023
Is een asbestattest ook verplicht bij de verkoop van garages en parkeerplaatsen?
Een asbestattest is verplicht bij elke overdracht van een “toegankelijke constructie met risicobouwjaar”. Deze term wordt afgekort als ‘TCR’. Onder risicobouwjaar wordt bedoeld: bouwjaar 2000 of ouder. Constructies met bouwjaar vanaf 2001 zijn vrijgesteld. Een constructie is toegankelijk als voldaan is aan twee voorwaarden: het bestaat uit een dak gedragen door constructie-elementen: een dak gedragen door één enkele paal of wand volstaat al een normale mens kan het betreden en kan er in staan of lopen. Als vuistregel wordt een minimale sta- of loophoogte van 175cm genomen
08-02-2023
Meeneembaarheid registratierechten verdwijnt na 31/12/2023
2023 is het laatste jaar waarin kopers de registratierechten voor de aankoop van de gezinswoning kunnen meenemen. Ze worden daarbij voor een keuze gesteld: ofwel kiezen ze voor de meeneembaarheid met de ‘oude’ tarieven, ofwel voor de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid. Dat keuzestelsel wordt afgeschaft op 1 januari 2024. Voor kopers is het goed rekenen geblazen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. Wie kiest voor de meeneembaarheid mag in 2023 uitgaan van een maximaal voordeel van 14.500 euro i.p.v. 13.000 euro vorig jaar. Die verhoging komt er omwille van de hoge inflatie.
10-01-2023
Het nieuwe capaciteitstarief komt eraan
Op 1 januari 2023 komt het capaciteitstarief eraan. Vanzelfsprekend gaan met zo’n nieuw tarief enkele nieuwe regels gepaard.
10-01-2023
Gewijzigde infoplicht overstromingsgevoeligheid van kracht: pas ook je lopende verkoopdossiers aan
Het is zover: op 1 januari werd de informatieplicht over de overstromingskans van een pand of perceel verder verfijnd.
23-12-2022
Nieuwe EPB-eisen in 2023
Nieuwe EPB-eisen in 2023 Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energieprestatienormen voldoen.
23-12-2022
Hervorming tarieven notariaat
Hervorming tarieven notariaat Vanaf 1 januari betaalt de koper een stuk minder ereloon aan de notaris. De hervorming van de tariefstructuur van het notariaat wordt dan immers van kracht. Minister Van Quickenborne garandeert dat daarmee een besparing wordt gerealiseerd van €1.000 voor goedkopere woningen, gradueel dalend naargelang de prijs van het aangekochte goed toeneemt.
23-12-2022
Verlenging sloop- en heropbouwpremie
Verlenging sloop- en heropbouwpremie Zoals reeds aangekondigd wordt de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie opnieuw verlengd, zodat alle omgevingsvergunningsaanvragen tot eind 2023 ervoor in aanmerking komen. De Vlaamse premie dient als tussenkomst voor bouwheren die omwille van bepaalde voorwaarden niet in aanmerking komen voor het verlaagd BTW-tarief van 6%. Tegelijkertijd wordt het vereiste E-peil van de heropbouwde woningen of appartementen verstrengd van E30 naar E24, 20% strenger dus. Indien er niet voldaan is aan deze eis, kan de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie teruggevorderd worden. De premie moet aangevraagd worden binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning en uiterlijk op 30 juli 2024.
20-12-2022
Ook asbestattest, uitgevoerde werken, renovatieverplichting en klimaatbestendigheid voortaan raadpleegbaar in woningpas
De woningpas, het digitaal paspoort van een woning, breidt uit. Eigenaars kunnen voortaan zelf renovatiewerken toevoegen in hun woningpas en krijgen een overzicht van de renovatieverplichting. Ook het asbestattest en groenblauwpeil van een woning kan je via de woningpas bekomen. Dat laat het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap weten.
13-12-2022
Kan de verhuurder verplicht worden om een elektrische laadpaal bij de huurwoning te installeren?
De elektrische wagens (EV’s) maken zich op om de verbrandingsmotoren van de troon te stoten. EV’s zijn de toekomst, maar zijn we daarop voorbereid? Kunnen we tijdig de bijkomende infrastructuur voorzien? Wat bijvoorbeeld bij huurwoningen? Stel dat de huurder beschikt over een elektrische wagen. Kan de verhuurder in dat geval verplicht worden om een elektrische laadpaal bij de huurwoning te installeren?
13-12-2022
Het asbestattest
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.
13-12-2022
Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop.