Wie in november een huis kocht, kan nu al een zaakje doen: zoveel bespaar je als je je lening heronderhandelt.

Wie in november een huis kocht, kan nu al een zaakje doen: zoveel bespaar je als je je lening heronderhandelt
Als je vorig jaar een huis kocht tijdens de rentepiek, zou je nu al kunnen heronderhandelen en een goede zaak doen, zegt vastgoedsite Immoweb. Vastgoedeconomen bogen zich over de renteverlagingen en voorspellen ook komend jaar gunstigere tarieven.

Na jarenlang onder 2 procent te hangen, klom de hypotheekrente midden 2022 stelselmatig omhoog. In november vorig jaar werd de piek bereikt en tikte de gemiddelde hypotheekrente bijna 3,8 procent aan. Maar kijk, vandaag is de situatie alweer gekeerd. Internationaal verwachten alle analisten dat de centrale banken zoals de ECB (Europa) en de Federal Reserve (VS) de rente zullen verlagen. Die laatste denkt zelfs aan drie renteverlagingen dit jaar. En die prognose doet de hypotheekrente volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker nu al dalen naar gemiddeld 3,3 procent.

Daarom zou het volgens Immoweb nu al lonen om je lening te herfinancieren als de lening afgesloten werd op het hoogtepunt in november. “Daar zijn kosten aan verbonden, maar we berekenden dat die opwegen tegen de volledige besparing”, zegt vastgoedeconome bij Immoweb Alexandra Verlhiac. “Voor een appartement van 225.000 euro gekocht in november, gaat het om een winst van 10.224 euro of zelfs 15.548 euro.” (zie illustratie hieronder) Maar hoe meer de rente daalt, hoe beter het voordeel. “Elke situatie is anders natuurlijk. Maar wij denken dat je best niet te lang wacht om te heronderhandelen. Net in het begin van je hypotheek betaal je ook meer rente af. Hoe sneller je die naar beneden kan halen, hoe beter dus. Ook voor nieuwe kopers lijkt het een goed moment, de rente is dalende en er is veel minder concurrentie op de markt.”